15 maj 2023

Robust Fiber för projektörer

Vi fick en stund med Annika Wiklander, enhetschef för Stadsnät på Borlänge Energi.

Uppdraget för Annika och hennes kollegor -> att bygga, serva och underhålla kvalitativa och hållbara fibernät för Borlänge kommun. Utmaning -> hitta en relevant utbildning för sina projektörer.

– Det finns många utbildningar för både projektörer och projektledare inom bygg- och anläggningsbranschen. Vi var på jakt efter en projektörsutbildning med inriktning på fiberprojekt. Det visade sig vara näst intill omöjligt. Jag ville ha certifieringen för Robust Fiber Anläggning men jag ville också ha något mer, kopplat till just våra fiberprojekt. Mitt önskemål var helt enkelt att ta utbildningen Robust Fiber Anläggning men skräddarsy den för våra behov och göra den ännu bredare. Jag hade haft kontakt med Erik på Edugrade via en tidigare arbetsplats så jag sa till min chef, ”Jag hittar inte en enda utbildning jag är nöjd med, jag ringer Erik på Edugrade och hör vad de har och vad de eventuellt kan göra, vi kan inte få mer än ett nej.”

 

Edugrade blev lösningen och här föddes kursen ”Robust Fiber för projektörer” – en utbildning som kan användas inte bara för att täcka behovet för Annika och projektörerna på Borlänge Energi, utan för alla fiberprojektörer. Kursen ger kunskap och verktyg som hjälper till med planering, ekonomi, styrning, lagar samt uppföljning av projekten. Som avslutning erbjuds deltagaren dessutom att skriva prov för personcertifikat Robust Fiber Anläggning.

– Upplevelsen med Edugrade har alltid varit jättebra. De lyssnar på behoven, ser utmaningarna, ger snabba svar och fin respons. Vi fick ett kanonbra upplägg som överträffade våra förväntningar, vi fick MER än vi trodde. Kunskaperna har varit avgörande, vi möter kraven, vi är certifierade, vi blir effektivare och mer lönsamma i våra projekt samt så känner vi oss trygga och säkra i våra arbetsroller och uppgifter.

 

Kursen var uppskattad av alla deltagare och ryktet spred sig till närliggande kommuner. I takt med nyanställningar kom behovet upp igen för Annika och hennes projektörer, och den här gången ville också fler kommuner haka på.

– Vi fick med oss fler Stadsnät härifrån Dalarna. Alla deltagare är verkligen nöjda och har tyckt att det varit väldigt givande. Vi uppskattade innehållet, kursens längd på 2,5 dagar, tempot och att vi fördjupar oss i det som är relevant. Kursledaren har jobbat med fiber i hela sitt liv och förstår exakt vad vi behöver. Edugrade har ju också blivit avtalsleverantör på silvernivå åt SSNF, vilket ju innebär att det blir så mycket enklare för oss och alla SSNFs medlemmar att köpa utbildningar via dem. Nu kan vi avropa och behöver inte göra några egna upphandlingar. Jag rekommenderar Edugrade till alla projektörer som jobbar med fiber och är väldigt glad att vi hittat en så trygg utbildningspartner – det är en oerhört viktig del i arbetet med våra robusta nät, avslutar Annika.

 

Hittills har drygt 20 personer från fem olika stadsnät gått kursen och återkopplingen från deltagarna är rakt igenom positiva. Tack för att du delar med dig, Annika – vi är glada att kunna bidra i arbetet med era robusta nät!