26 juli 2018

Från jobb på bowlinghallen till utbildad fiberinstallatör

Robin härstammar från Nordingrå och har haft studentlägenhet under sin studietid i Hudik. I samma trappuppgång bodde flera andra Iftacstudenter, som han umgicks mycket med.

Robin härstammar från Nordingrå och har haft studentlägenhet under sin studietid i Hudik. I samma trappuppgång bodde flera andra Iftacstudenter, som han umgicks mycket med.

– Studentlivet i Hudik kan vara riktigt bra, det är så pass litet att alla bor nära varandra.

Det var dock en ren tillfällighet att Robin hamnade på Iftac (nuvarande Edugrade) i Hudiksvall.

Under gymnasietiden gick Robin El och automation och utvecklade ett stort intresse för programmering. Han ville fortsätta sin bana inom området, men hade svårt att hitta jobb efter studenten. Han fick tillfälliga anställningar på olika ställen, bland annat på en bowlinghall. När fiber skulle installeras i hallen tipsade installatören Robin om utbildningen till Optotekniker. Han kollade upp utbildningen, sökte och antogs.

Sin LIA gjorde Robin på två olika företag. Den första i Kiruna på Fiber och Elkraft i Norr som både utför jobb i Kirunagruvan och vanliga fiberinstallationer i bostäder. Andra LIA-perioden var Robin i Örebro på Eltel, där han också har blivit erbjuden jobb. Han börjar redan i sommar.

– Jag blev otroligt väl emottagen på båda företagen, men på Eltel kändes det att jag trivdes direkt. Det känns klockrent att få fast jobb efter utbildningen. Det vad precis det jag ville.

Nu går flytten till Örebro, där lägenhet är ordnad och ett liv som installatör väntar. På företaget sitter även projektörer, som jobbar tajt ihop med blåsare och installatörer.

–  Det är ett kul, självständigt jobb. Kvalitet är viktigare än stress, det är viktigare att installationerna blir rätt än att det går fort.

Robin har haft stor nytta av sin el- och IT-erfarenhet under utbildningen, men tycker inte att det är ett måste.

– Har man jobbat med el kan man grunderna i att hantera kabel. Klart att det är en fördel, men det är inte nödvändigt. Utbildningen passar ändå.

Han beskriver utbildningen som riktigt bra och branschanpassad.

– En snabb, effektiv och bra utbildning. Du lär dig det som behövs och det ger en snabb väg till jobb.

Robin tycker att LIAN är viktigast, den ger mervärde och sammanhang till det man har lärt sig under utbildningen.

– Jag skulle rekommendera utbildningen till fingerfärdiga personer med teknikintresse som gillar omväxling. Vad man gör av utbildningen beror mycket på personen och vad den vill göra. Jag vill fortsätta jobba ute, skrivbordsjobb är inget för mig. Inte just nu i alla fall.