19 maj 2020

Från Linux-studier på Yrkeshögskolan direkt i arbete

Magnus Andersson svarar på några snabba frågor från sin distansarbetsplats hemma. Magnus läser en Linux-utbildning på Edugrade och har precis avslutat sin LIA på Bolagsverket i Sundsvall.

Hur kom du i kontakt med utbildningen?

- Jag letade egentligen efter fristående kurser mot systemadministration och då specifikt mot Linux-system och så dök den här utbildningen upp i flödet från en sökning. Det var en tvåårig heltäckande utbildning för hela det område som jag var intresserad av, så vad var det att fundera på?!

Varför Linux?

- För proprietär programvara så är det ofta licenserna som sätter gränserna för vad man kan göra. För programvara baserad på öppen källkod så är det bara fantasin som sätter gränserna. Öppen källkod är roligare!

Vad är viktigt i yrkesrollen?

- Viktigt i yrkesrollen är att vara nyfiken på teknik, gilla utmaningar, att vara noggrann i sitt arbete och att vara hjälpsam. Tekniken i sig har inget egenvärde utan den finns där som stöd för den övriga verksamheten.

Vad tyckte du om utbildningen?

- Den gick på en lagom nivå igenom alla de områden som kan behövas som Linux-ingenjör. Allt från grunderna i systemadministration till virtualisering, containerteknik, agila metoder och molntjänster. Sedan ger LIA-perioderna en ovärderlig möjlighet att knyta kontakter och få erfarenheter från arbetslivet.

Varför LIA på Bolagsverket?

- Att det blev Bolagsverket var från början en slump. När jag skulle söka LIA-plats så fick jag ett nummer till en kille som påstods jobba hos en annan arbetsgivare. Men när jag fick kontakt med honom så visade det sig att han sedan något år tillbaka jobbade på Bolagsverket. Men han hjälpte mig in där och det har varit en riktigt trevlig resa sedan dess.

Vilka möjligheter finns på Bolagsverket?

- Bolagsverket är en medelstor myndighet med samverkan mot andra myndigheter. Vi är inte så många i varje gruppering och vi jobbar ganska tätt mot varandra. Det gör att man har möjlighet att komma i kontakt med de flesta teknikområden som finns här i sitt arbete och på så sätt blir det väldigt omväxlande. För tillfället går utvecklingen fort mot att använda AI i olika applikationer och den traditionella klient/server tekniken byts gradvis ut mot container-baserade miljöer.

Vad blir nästa steg?

- Jag sökte en tjänst på Linux-sektionen här under min LIA-period och den har jag fått! Så efter sommaren så kliver jag på en tillsvidareanställning. Jag har alltid varit intresserad av teknik och det känns underbart att få jobba med ett av mina stora intressen!