Johanna Selander och Malin Olsson studerar till Agila Javautvecklare på Edugrade och gör just nu sin LIA-praktik på Xlent. Med en bakgrund långt ifrån IT-branschen har de tagit klivet in i en värld av kod, databaser och agila arbetssätt. Här berättar de om sin resa, insikter från praktiken och varför de rekommenderar utbildningen till andra.
– Jag jobbade tidigare som receptionist på en veterinärklinik, men kände att jag ville ha ett mer utmanande jobb där jag kunde fortsätta utvecklas, säger Johanna Selander.
Malin Olsson har en liknande bakgrund.
– Jag utbildade mig till djurskötare och har arbetat som personlig assistent i flera år. Men jag kände att jobbet blev lite för ensidigt. Jag ville ha en mer varierad arbetsdag där jag får använda mitt intresse för problemlösning.
Hösten 2023 påbörjade de utbildningen till Agil Javautvecklare, och nu, drygt ett år senare, gör de sin LIA-praktik på Xlent.
Att lyckas utan tidigare erfarenhet av programmering
Varken Johanna eller Malin hade någon tidigare erfarenhet av programmering innan utbildningen.
– Intresset för teknik har alltid funnits men just programmering är inget jag har sysslat med. Vi gick en preparandkurs på två veckor innan utbildningsstarten för att få behörighet. Det var också ett bra sätt att känna efter om programmering var rätt väg, säger Malin.
Och det visade sig vara rätt. Idag arbetar de i olika programmeringsspråk och ramverk på sin LIA (Lärande i arbete) hos Xlent.
– På utbildningen är fokus på Java, men här har vi fått testa på C#, Typescript och olika ramverk. Vi har fått utveckla ett eget fiktivt projekt från grunden och bygga vidare med avancerade funktioner, berättar Johanna.
LIA på distans – en flexibel lösning
LIAN på Xlent kan ske på distans, något som fungerar smidigt för båda.
– Jag jobbar hemifrån i Sundsvall och det funkar jättebra. Jag sökte mig till den här utbildningen för att kunna ha ett flexibelt jobb, och det underlättar verkligen i vardagen, säger Johanna.
Hon uppskattar friheten som distansarbetet ger.
– Är man lite småförkyld kan man ändå jobba utan att smitta andra, och jag kan lägga upp min tid så det passar mig. I mitt tidigare jobb som receptionist var arbetet mycket mer styrt.
Johanna (vänster) och Malin (höger) arbetar med sitt fiktiva projekt som de byggt från grunden hos Xlent.
Från nervositet till trygghet
Inför LIA:n kände de båda en viss nervositet.
– Vi visste inte riktigt vad som skulle förväntas av oss. I utbildningen har lärarna sagt att det är svårt att veta vilket språk man kommer jobba med, eftersom det beror på arbetsplatsen, säger Malin.
Men oron visade sig vara obefogad.
– Här på Xlent fick vi direkt testa på andra språk än Java, och vi insåg att det går ganska snabbt att lära sig nya språk när man väl har förståelsen för ett. Det har gett oss en trygghet inför framtiden.
En utbildning som matchar branschen
Både Malin och Johanna tycker att utbildningen förberett dem väl för praktiken och kommande arbetsliv.
– Utbildningen är väldigt praktisk, vi har fått koda från dag ett. Dessutom har vi lärt oss om agila arbetssätt och teamarbete, vilket vi märker är en viktig del i branschen, säger Johanna.
De lyfter också fram upplägget med en längre sammanhängande LIA-period.
– Det ger en bättre chans att komma in i arbetslivet jämfört med kortare praktikperioder. Vi får en tydligare bild av hur det är att jobba som systemutvecklare på riktigt.
Nyfikenhet och eget ansvar – nycklarna till framgång
Vad krävs då för att lyckas med LIA och som framtida systemutvecklare? Enligt Johanna och Malin handlar det om inställning.
– Man måste vara nyfiken och vilja lära sig hela tiden. Tekniken utvecklas konstant och det går inte att luta sig tillbaka och tänka att man är klar, säger Malin.
Även ödmjukhet och förmågan att våga fråga är viktigt.
– Ibland tror man att man borde kunna något, men det är bättre att fråga än att sitta och fundera för länge. Vi har haft stor nytta av våra handledare på Xlent som alltid finns där för att hjälpa oss.
Och så behövs disciplin.
– Utbildningen är på distans, så det gäller att kunna ta eget ansvar och lägga upp sina dagar på ett bra sätt. Det är en bra förberedelse för arbetslivet, säger Johanna.
Rekommenderar utbildningen till andra
Att de båda är nöjda med sitt val av utbildning råder det ingen tvekan om.
– Jag fick tipset av en kompis som gått Javautbildningen och jag kan verkligen rekommendera den. Det är en praktisk utbildning med bra lärare och en lång LIA-period som ger en bra förberedelse inför arbetslivet, säger Johanna.
Och möjligheterna efter examen är många.
– Det finns många spännande företag att jobba på, både inom privat och offentlig sektor. Försäkringskassan, Bolagsverket eller varför inte här på Xlent?
Påsken 2025 tar de examen, och framtiden ser ljus ut.
– Vi ser fram emot att fortsätta lära oss, utvecklas och bidra med det vi har lärt oss. Teknikbranschen slutar aldrig utvecklas – och det är precis det som gör det så spännande, avslutar Malin.
En utbildning för framtiden
IT-branschen växer snabbt, och behovet av systemutvecklare är stort. Javautvecklarutbildningen hos Edugrade erbjuder en praktisk och modern utbildning som matchar branschens krav. Med mycket praktisk programmering från dag ett, fokus på agila metoder och en lång sammanhängande LIA-period får studenterna en stark grund att stå på.
För dig som är intresserad av en framtid i en dynamisk, ständigt utvecklande bransch kan utbildningen vara ett första steg mot en spännande karriär med goda jobbchanser och möjligheten att arbeta flexibelt – kanske till och med på distans, precis som Johanna och Malin.