19 mars 2021

Från student till certifierad fibertekniker genom lärorik utbildning hos Edugrade

Mahmoud kom till Sverige 2006 för att arbeta på den syriska ambassaden. Tio år senare kom han i kontakt med Edugrade via Arbetsförmedlingens arbetsmässa. Då han alltid haft ett stort intresse för datanätverk blev han genast intresserad av utbildningen Teletekniker.

 – När jag såg alla nätverkskablar på mässan och fick höra om utbildningen tändes en gnista i mig. Jag har alltid varit superintresserad av teknik och byggnation av nätverk. Då jag insåg att jag skulle kunna jobba med mina intressen genom att gå en arbetsmarknadsutbildning så sökte jag direkt och kom in.

Edugrades utbildningar ger relevant kompetens som efterfrågas i branschen genom både praktisk och teoretisk utbildning. Praktikperioderna leder ofta till anställning, vilket var fallet för Mahmoud.

– Jag hade oerhört duktiga tekniker som handledare under praktiken och insåg snabbt att jag fick användning av allt som jag lärt mig på skolan. Praktikperioden gav mig också en väg in till ElTel där jag numera är fast anställd och det känns fantastiskt.

Via ElTel jobbar Mahmoud idag som järnvägstekniker på Trafikverket där han bland annat utför felsökning, byggnation och underhåll. För att arbeta på Trafikverket är det ett krav att man är certifierad Fibertekniker, vilket Mahmoud blev år 2021.

– Att anställa certifierad personal är en viktig kvalitetsstämpel för arbetsgivare då det säkerställer att vi som arbetar i nätet har rätt kompetens. Det minimerar också underhållskostnaden i framtida fibernät eftersom arbetet utförs optimalt. Jag är stolt över att vara certifierad fibertekniker.

Det bästa med att arbeta just på ElTel, enligt Mahmoud, är att det finns ett kvalitetstänk och att  
möjligheten finns till kompetensutveckling genom vidareutbildning. Dessutom upplever han att teamet han tillhör är starkt sammansvetsat.

– ElTel har omfattande resurser i form av erfarna och ytterst kompetenta medarbetare och samarbetar med ledande operatörer i åtta länder. Vi satsar på fasta nät med de senaste kraven på ny teknik och effektivitet vilket innebär att kunderna alltid har specialkompetens i form av snabb och korrekt felsökning och service. Mitt team känns lite som en extra familj också vilket bidrar till att jag trivs oerhört bra på jobbet.

Mahmoud motiveras av att lära sig nya saker och brinner för att utföra varje jobb med hög kvalitet och ge bra service. Framöver ser han också särskilt fram emot att följa den tekniska utvecklingen inom branschen.

– Jag lär mig något nytt varje dag, och det jag är mest nyfiken på nu är att öka mina kunskaper inom 5G och planering av fiberoptiska nät. På jobbet blir jag sporrad av att hitta en effektiv lösning på kundernas problem och att arbeta i ett bra team. Tillsammans kan vi åstadkomma mer än vi gör som individer, avslutar han.