13 juli 2018

Från undersköterska till utbildad Optotekniker

Khady kommer från Gävle och hade fast jobb som undersköterska när hon tog tjänstledigt för att gå Optoteknikerutbildningen. Innan hon fick jobb inom äldreomsorgen hade hon arbetat i flera olika branscher.

Khady kommer från Gävle och hade fast jobb som undersköterska när hon tog tjänstledigt för att gå Optoteknikerutbildningen. Innan hon fick jobb inom äldreomsorgen hade hon arbetat i flera olika branscher. Att ha arbetslivserfarenhet med sig in i utbildningen är något som hon tycker har varit en stor fördel.

– Att ha jobbat några år är bra, med vad spelar inte så stor roll. Det är erfarenheten av att samarbeta, ta egna beslut och ta ansvar som räknas. Det är helt naturligt att man håller tider och vet hur en arbetsplats funkar, säger Khady.

Khady har gjort båda sina LIA-perioder i Gävle. Den första på Relacom, där jobbet var helt inriktat mot fiber. På Eltel fick hon även prova på att jobba med koppar. Hon beskriver att LIA-perioderna är viktiga delar i utbildningen som ger en bra bild av vardagen som installatör. 

– Jag har blivit jättefint bemött båda gångerna. Att jobba med fiber var det jag tycket var mest varierande och roligt. Man får testa fler moment och träffa många olika människor, både kollegor och de som man utför jobb hos.

Khady går nu tillbaka till sitt jobb som undersköterska, med målet att ta körkort och sedan söka jobb som installatör. Om Khady hade haft körkort redan nu så hade hon nog haft ganska lätt att få jobb. Hon har fått frågor från olika företag, men körkortet är ett måste. Som installatör behöver man kunna ta sig runt själv i egen bil. Att byta jobb ser Khady som en möjlighet att utvecklas.

– Jag ser fram emot att söka jobb inom branschen när jag är klar med mitt körkort. Att vara installatör är ett fritt och rörligt arbete med mycket eget ansvar, vilket jag längtar efter. I framtiden vill jag testa att jobba med projektering. Efter några år som installatör kanske jag söker Edugrades utbildning Bredbandstekniker, som är mer inriktad mot projektering. 

Khady tycker att den stora andelen praktiska övningar är en stor fördel i utbildningen, vilket gör att den passar för den som inte är så teoretiskt lagd, eller kan språket helt perfekt.

– Alla kan gå den här utbildningen, mycket handlar om att våga testa något nytt. Man behöver inte någon teknisk bakgrund – att vara undersköterska funkar perfekt. Jag tror att utbildningen och det här yrket passar många, det är så praktiskt inriktat. Fler tjejer och människor med utländsk härkomst borde söka.