Våra populära fiberutbildningar har under många år försett företag runt om i landet med kunniga fibertekniker. Kunskapen man får i våra olika utbildningar är väl anpassade till branschen och efterfrågas flitigt av många aktörer i branschen. Men vilka är det som utbildar i fiber på Edugrade, och vad kan de berätta om våra utbildningar? Vi träffade dem för en pratstund.
Hej! Vilka är ni?
– Vi som är anställda på Edugrade är Christer Jonsson, Johan Dehlin och Tobias Jonsson. Utöver oss samarbetar vi sedan en lång tid med externa partners som också är en del av vårt team av utbildare.
Vilka utbildningar håller ni?
– Vi utbildar inom fiber och fastighetsnät. För fiber handlar det främst om installationsteknik och mätteknik men även skydd och underhåll av fibernät och dokumentation. Vi både utbildar och examinerar inom konceptet Robust fiber. Inom fastighetsnät utbildar vi och examinerar enligt branschcertifikatet Behörig Installatör Fastighetsnät. Vi är verksamma inom arbetsmarknadsutbildning, yrkeshögskola och uppdragsutbildning där vi har stor erfarenhet av att skräddarsy utbildningar efter kundens behov.
Christer Jonsson är dessutom examinator för Certifierad Fibertekniker och Behörig Installatör Fastighetsnät.
Har ni utbildare egen yrkeserfarenhet från branschen?
– Absolut! Vi som är anställda på Edugrade har tillsammans ca 60 års erfarenhet av praktiskt arbete som fibertekniker vilket är en stor tillgång för oss som utbildare.
På vilka orter utbildar ni?
– Vi utbildar i hela landet och har egna etableringar i Hudiksvall, Stockholm, Malmö och Göteborg.
Vad lär man sig på era utbildningar?
– Allt som en tekniker behöver kunna inom fiber och fastighetsnät! Vi utvecklar ständigt våra utbildningar efter marknadens behov och kompletterar med nya kompetensområden allt efter efterfrågan och behov. Vårt senaste, nya utbildningsområde för tekniker är inom mast och mobilnät där vi är ensamma i Sverige att erbjuda den typen av utbildning.
För vem passar era utbildningar?
– Det kan vara alla möjliga från någon som nyligen gått ut gymnasiet och vill komma in i arbetslivet till någon som är redan är verksam som tekniker och vill vässa sina kunskaper. Enkelt sagt kan man säga att arbetsmarknadsutbildning och yrkeshögskola är för dem som vill in i branschen och uppdragsutbildning är för redan yrkesverksamma.
– Tycker man om att jobba praktiskt, är noggrann och gillar att jobba både självständigt och i team så är branschen perfekt, oavsett ålder och kön, och vi har utbildningarna!
Hur många personer utbildar ni per år
– Vi utbildar ca 400 personer årligen inom arbetsmarknadsutbildning, yrkeshögskola och uppdragsutbildning.
Vad kan man jobba med efter avslutad utbildning?
– Vanligast är att man börjar som fibertekniker och efter några år i yrket går många vidare till att jobba som projektör eller projektledare. Arbetsgivare är nätägare, entreprenörer och konsultbolag. Sedan vi lagt till kurser inom mast och mobilnät så kan man även arbeta som mobiltekniker
Är det ett fysiskt krävande yrke?
– Delvis. Mycket av jobbet sker ju utomhus, med kabeldragningar i brunnar och sådant. Yrket är verkligen omväxlande med flera olika arbetsuppgifter, i många olika miljöer.
Ingår det någon typ av praktik i era utbildningar?
– Ja, inom yrkeshögskolan och arbetsmarknadsutbildningen är praktik i fält en viktig del av utbildningen.
Är det stor chans att få jobb efter avslutad utbildning?
– Efterfrågan på utbildade tekniker inom fiber och mobilnät är mycket stor. Vi ser att alla som går igenom våra utbildningar med godkänt resultat har jättestora möjligheter till att få jobb. Vi har mängder av exempel på personer som utbildat sig via vår arbetsmarknadsutbildning eller yrkeshögskola som inte bara fått jobb efter avslutad utbildning utan även gjort karriär inom branschen.
Tack för pratstunden!
Är du nyfiken på våra fiberutbildningar? Kontakta oss, så får du veta mer.