09 juni 2020

Intresse för nätverk ledde Johanna till utbildning i IT-säkerhet

Johanna har precis tagit examen från utbildningen IT-Säkerhetstekniker – Etisk hackare på Edugrade, en utbildning där hon kunnat kombinera sitt intresse för IT-nätverk med högt eftertraktad kunskap inom IT-säkerhet.

Hur kom du i kontakt med utbildningen?

-Jag hade tidigare läst en utbildning inom IT på CVL i Sandviken, och då väcktes intresset för nätverk och dess uppbyggnad. Efter utbildningen i Sandviken började jag titta på andra utbildningar inom nätverk, och hittade Edugrades utbildning som både innehåller nätverk och säkerhet.

Varför Etisk hackare?

-Eftersom utbildningen blandar så många områden så får man en bred grund att stå på. Men ur just säkerhetsaspekten så får säkerhet en allt större roll inom IT och då behövs fler personer kan IT-säkerhet. Då det råder brist på personer inom detta område så kommer det förhoppningsvis vara enkelt att få jobb.

Vad är viktigt i yrkesrollen?

-Att vara noggrann, lyhörd och att ligga steget före. Det är också viktigt att ligga i framkant inom området, exempelvis att gå utbildningar inom området och hålla sig uppdaterad.

Vad tyckte du om utbildningen?

-Jag tycker att utbildningen på Edugrade har varit bra. Jag har blivit utbildad inom olika områden, och kurserna har alltid börjat från grunden. Under utbildningen har jag också haft två LIA-perioder och då får man utöva det man har lärt sig praktiskt, vilket ger bra erfarenheter. Att också få komma ut på LIA ger nya kontakter och en större inblick i hur det går till ”på riktigt”.

Varför LIA på Nordlo?

-Att välja en bra LIA-plats är viktigt då du ska spendera många veckor där. Det gäller att få en plats där du får utöva dina kunskaper, men det måste också vara en plats du trivs på. Jag kontaktade olika LIA-platser, men fick ganska snabbt kontakt med Nordlo i Gävle och åkte dit och träffade dem. Eftersom Nordlo jobbar inom många områden så är det en bra plats att vara på då du får testa på många olika saker. Sen är det ett stort plus att man kommer snabbt in i gruppen.

Vilka möjligheter finns på Nordlo?

-Då Nordlo har som mål att växa och blir större, och att växa inom nya områden så finns det goda chanser att få jobb. Dock håller flera företag under rådande pandemi en ”lägre profil” då det ska anställas nytt folk.

Vad blir nästa steg?

-Efter utbildningen är min tanke att börja jobba och lära mig ännu mera inom det jag har utbildat mig inom.