07 juni 2018

Isabelle Rönnquist, Optoteknikerstudent

Isabelle Rönnquist, 28 år från Hudiksvall, studerade till Optotekniker vid Iftac (Nuvarande Edugrade) i Hudiksvall. Optotekniker är en yrkeshögskoleutbildning där du får lära dig grunderna i installation och underhåll av fibernät.

Isabelle Rönnquist, 28 år från Hudiksvall, studerade till Optotekniker vid Iftac (Nuvarande Edugrade) i Hudiksvall. Optotekniker är en yrkeshögskoleutbildning där du får lära dig grunderna i installation och underhåll av fibernät. Utbildningen är 42 veckor varav 18 veckor utgörs av praktik på ett företag i branschen, även kallad LIA. Isabelle gör sin LIA på Sörens El, som även sitter med i ledningsgruppen för utbildningen. På Sörens El har Isabelle fått prova många olika arbetsmoment och tagit mycket eget ansvar, vilket hon tycker har gett henne värdefull kunskap.

Tidigare jobbade Isabelle som teletekniker i kopparnätet. För att utveckla sina kunskaper sökte hon utbildningen till Optotekniker.

– Trots att jag kunde en del från mitt tidigare jobb, till exempel hur nätet är uppbyggt, kunde jag ingenting om fiber när jag började utbildningen. Jag har lärt mig otroligt mycket. Utbildningen är väldigt bra förberedelse inför ett jobb, med alla de praktiska övningarna och LIA-perioderna, berättar Isabelle.

Isabelle är en av fyra tjejer i sin klass medan killarna är ungefär fyra gånger så många. Jämfört med tidigare år ses det som många tjejer till antalet men förhoppningen är att ännu fler tjejer ska söka sig till branschen. Framtidsutsikterna inom branschen är goda då 9 av 10 går direkt ut i arbete efter utbildningen. Det råder stor brist på fiberinstallatörer, inte bara i Sverige även utomlands. Företagen står i kö för att anställa de som är klara med utbildningen.

– Man känner av att det behövs folk i branschen med rätt utbildning. Många företag som kommer och har informationsträffar på skolan och berättar att de söker personal, berättar Isabelle.