02 februari 2021

Lärorik LIA på Schibsted

Wilma studerar andra året på yrkeshögskoleutbildningen IT-Säkerhetstekniker – Etisk hackare på Edugrade. Just nu är klassen ute på LIA och vi ställde några frågor om hur LIA fungerar under de speciella omständigheter som Covid-19 innebär.

Vad är det bästa med LIA?

Det bästa med att ha LIA måste vara att man får möjlighet till att faktiskt få testa det man har fått lära sig på skolan, i en riktig miljö. Jag kan ta den kunskapen jag har lärt mig, och jämföra hur ett levande företag använder sig av samma kunskap. Man får en djupare bild av vad företaget i fråga behöver tänka på, vs. vad jag som studerande lär mig. 

 

Varför LIA på Schibsted?

Att hitta en LIA-plats där man får utmanas på alla områden är något som är viktigt för mig, och att då få komma till Schibsted är jag tacksam för. Då företaget har tagit emot LIA-praktikanter förut, så har de en bättre förståelse av vad LIA innebär.

 

Vad gör du på LIA:n?

Network Operation Center (NOC), som är den delen av Schibsted jag är på, har många olika saker de gör under en dag. Vi tar emot larm, hjälper till med att hantera så kallade Incidenter till exempel när saker går sönder. Vi hjälper till med IT-support när det behövs och vi tar emot och ser till att datorer funkar. Det finns mycket som man gör och som kan hända på en dag, och igen dag är den andra lik. Därför är det en väldigt varierande arbetsplats, vilket för mig är mycket lärorikt. Jag har igen aning om vad som kommer att hända nästa dag!

 

Hur funkar det att göra LIA under pandemin?

Det har varit en utmaning, inget snack om saken. Men där känns det också skönt att jag har hamnat på just detta företag. Från dag ett hade vi som mål att jag skulle vara inne på kontoret två dagar i veckan, och med minsta misstanke på förkylning: stanna hemma. Detta har tyvärr lett till att jag tappar mycket av lärandet, som man får ut av att följa med sin handledare. Men när en anställd inte har någon uppgift för mig, så finns det nästan alltid någon annan som vill sätta mig i arbete. Många dagar känns det som att inget händer, men samtidigt fins det fler dagar där jag aldrig får någon riktig paus. Har pandemin påverkat min LIA? Verkligen. Hade jag kunnat fått ut mer under andra omständigheter? Det tror jag. Men; har jag haft en lärorik LIA period? Ja, igen tvekan om saken!