31 mars 2020

Linux och IT-säkerhet hett eftertraktat hos mediahuset Schibsted

 

Fredrik Säterby arbetar som Head of NOC, network operation center, på Schibsted som ansvarar för nätverksdriften för bland annat Aftonbladet, Blocket, Lendo och Svenska Dagbladet.

– Driftcentralen arbetar dygnet runt och hanterar främst Linux säkerhetssystem. Vi har ansvar för 400 stödsystem som berör 12 000 anställda på systerkoncernen Adevinta, som man kan säga är lite som Blocket.

 

Schibsted har nu under ett antal år samarbetat med Edugrade för att hitta de vassaste talangerna inom IT.

– Det bästa med Edugrade är att de har Linux-utbildningar och utbildningar inom IT-säkerhet, vilket passar oss perfekt. Vi är hela tiden på jakt efter personer med relevant kompetens.

 

Fredrik ser IT-säkerhet som kärnan i verksamheten och att behovet av specifika kunskaper inom området bara kommer att öka i framtiden.

– Drift, underhåll och systemadministration blir mer och mer säkerhetsorienterat - kunskaper inom IT-säkerhet borde ingå i alla utbildningar. Vi ser det som en stor fördel att Edugrade ligger i framkant med att utbilda inom IT-säkerhet, det märks verkligen på de studenter vi tar emot.

 

Han sätter ett stort värde på att Yh-utbildningarna är branschspecifikt framtagna.

– Den stora fördelen med att samarbeta med Edugrade är att de utvecklar sina utbildningar i konstant samrådan med marknaden. Yh-utbildningarna tas fram baserat på de kompetenser vi söker, vilket är det viktigaste för oss.

 

Yh-utbildningens upplägg med LIA-perioder underlättar och effektiviserar också rekryteringen.

–Genom praktikperioderna får vi träffa personer som ännu inte hunnit komma ut på arbetsmarknaden och på så vis få en förhandskoll. För de studerande som vill flytta till Stockholm efter utbildningen är vi också glada att kunna vara en språngbräda in i branschen i vårt område, avslutar Fredrik.