19 juli 2018

Museolog med sikte på en internationell karriär

Sophie vill arbeta med fiberprojekt utomlands, men börjar sin bana i Sverige på Eltel i Sundsvall. Som nyutexaminerad Optotekniker känner hon sig rustad för jobbet.

Sophie vill arbeta med fiberprojekt utomlands, men börjar sin bana i Sverige på Eltel i Sundsvall, där även hennes man jobbar. Som nyutexaminerad Optotekniker känner hon sig rustad för jobbet. Att vara med och bygga fibernät är för Sophie ett sätt att bidra till samhällsutvecklingen, inte minst på landsbygden. Tekniken skapar nya möjligheter, både i Sverige och utomlands.

– Både jag och min man vill ha världen som arbetsfält och då känns det bra att ha kunskaper som står högt i kurs även internationellt. Det pågår stora projekt i många länder och stor brist på kompetens på de flesta håll. Om några år vill jag jobba som projektledare på en mer övergripande nivå. Det känns viktigt att få ut i fibernätet i samhället.

Sophie är högskoleutbildade museivetare, men utbudet av tjänster var tyvärr ganska tunt, så hon fick ta anställning i andra branscher. Sophie har ingen teknisk bakgrund sedan tidigare och det tog ett tag innan hon bestämde sig för att söka till Optotekniker.

– Jag visste inte riktigt om det passade mig och tänkte att det krävdes mer teknikbakgrund.

Efter ett studiebesök på Relacom fick hon mer inblick i vardagen som installatör och insåg att det är jobb fyllt av eget ansvar och mycket problemlösning. 

– Det är ett extremt omväxlande jobb. Ofta handlar det om att snabbt hitta rätt lösning på en utmaning, vilket passar mig. Jag trivs när det är tempo. Ofta jobbar man i par, man bollar med varandra och delar med sig av kunskaper och erfarenhet.

Utbildningen till Optotekniker upplever hon som väldigt effektiv och matnyttig.

–  Det bästa med utbildningen är att den är så praktisk, och att man kopplar ihop övningar med teori. Det skiljer sig ganska mycket jämfört med universitetet. Jag uppskattar att LIA perioderna ger värdefull verklighetsförankring.

Precis som fler av studenterna har Sophie fått jobberbjudanden från flera håll.