29 maj 2024

Vad är Nationell Yrkesutbildning?

I takt med att den svenska arbetsmarknaden blir alltmer specialiserad, står utbildningssystemet inför utmaningen att förbereda studeranden för de specifika kompetenser som efterfrågas. Nationell Yrkesutbildning, ett nytt initiativ inom ramen för Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH), utgör ett svar på denna utmaning genom att erbjuda gymnasiala utbildningar som är direkt anpassade till arbetslivets behov.

En gymnasial utbildning anpassad efter arbetsmarknaden

Genom ett nära samarbete med näringslivet säkerställer Nationell Yrkesutbildning att deras kurser speglar de färdigheter som är mest eftertraktade. Denna arbetsmarknadsanpassning garanterar att studeranden får en gymnasial utbildning som är relevant och som ökar deras chanser för anställning direkt efter examen.

Fokus på praktisk erfarenhet

En av de stora fördelarna med Nationell Yrkesutbildning är deras fokus på praktiskt lärande. Utbildningarna inkluderar perioder av Lärande i arbete (LIA) där de studerande får möjlighet att arbeta i verkliga miljöer, vilket ger dem en värdefull insikt i deras framtida yrkesroll och förbättrar deras anställningsbarhet.

En snabb väg in på arbetsmarknaden

Dessa skolor erbjuder ofta kortare och mer intensiva studieprogram jämfört med traditionella akademiska vägar. Detta format möjliggör en snabbare övergång från studier till fulltidsarbete, en fördel både för de studerande, ivriga att starta sin karriär och för arbetsgivare som behöver kompetent personal utan fördröjning.

Lär känna din framtida arbetsgivare

Studenter vid MYH:s Nationell Yrkesutbildning får tillgång till ett brett nätverk av professionella kontakter genom skolans partnerskap med olika företag. Denna tidiga nätverksbyggning är avgörande för att öppna dörrar för framtida anställningsmöjligheter.

För dig som vill jobba på din hemort

Nationell Yrkesutbildning anpassar sina utbildningar efter regionala och lokala behov, vilket säkerställer att eleverna får kunskaper och färdigheter som är direkt efterfrågade i deras hemområden. Detta lokala fokus bidrar till en starkare regional arbetsmarknad och ger eleverna en klar fördel när de söker arbete nära hemmet.

Framtidens utbildning

Nationell Yrkesutbildning är inte bara en skolform – de är en vital del av en större strategi för att säkerställa att Sveriges arbetsmarknad kan möta både nuvarande och framtida utmaningar.

Med en utbildningsväg som effektivt broar gapet mellan teori och praktik, är de väl förberedda att utrusta framtidens arbetskraft med de verktyg som krävs för att inte bara lyckas utan också förnya och driva den svenska ekonomin framåt.

 

Utbilda dig till Nätverkstekniker hos Edugrade

I höst startar vi en Nationell Yrkesutbildning till Nätverkstekniker på plats i våra lokaler i Alvik, Stockholm. Utbildningen är på gymnasial nivå och lär de studerande att installera, administrera och reparera datorsystem och kommunikationsutrustning. 

"Vår nya utbildning till nätverkstekniker är toppen på så många sätt. Det finns ett stort behov på arbetsmarknaden och yrket är klockrent för så många personer. Utbildningen ligger verkligen rätt i tiden!", säger Jessica Niord, utbildningsledare på Edugrade.

Hon fortsätter: "Eftersom utbildningen är på gymnasienivå är det en snabb väg in i en karriär inom IT och telekom. Det är få förunnat att gå direkt från gymnasiet till arbetslivet. Utbildningen passar alla med teknikintresse, både killar och tjejer, oavsett ålder. Det är win-win för både arbetsgivare och studerande.” 

Läs mer om vår utbildning till Nätverkstekniker »