01 april 2021

Vägen till drömjobbet på ElTel gick via Edugrade

Bawar har haft ett brinnande teknikintresse sedan barnsben och alltid varit fascinerad av sakers uppbyggnad och funktion. När han via Arbetsförmedlingen fick tips om Edugrades utbildning till Teletekniker väcktes genast hans nyfikenhet.

– Jag sökte till Edugrade för att utbildningen verkade spännande, vilket visade sig stämma hundra procent när jag kom in. Det var fascinerande att lära mig om nätverk och infrastruktur och lärarna var grymma. På bara ett år fick jag oerhört mycket kunskap, både praktisk och teoretiskt, som jag direkt fick nytta av i arbetslivet.

Via utbildningen fick han också praktik på ElTel där han senare fick anställning. Idag arbetar han som servicetekniker och utför bland annat felsökning, reparationer och installation av fibernät.

– Jag är spindeln i nätet och gör lite av allt på jobbet. Som servicetekniker ser jag till att nätet fungerar helt enkelt, vilket innefattar många olika arbetsuppgifter. Jag trivs väldigt bra med de varierande dagarna och de utmaningar jag ställs inför.

Bawar har också genomgått en särskild certifiering på Edugrade vilket innebär att han är certifierad fibertekniker. Många arbetsgivare har kravet att deras personal ska vara certifierade, för att säkerställa korrekt kompetens när man arbetar i deras nät.

– Just certifieringen är något jag är väldigt stolt över att ha. Den funkar som en kvalitetssäkring, ett kvitto på att det jag säger stämmer och att jag kan det jag gör. Jag tycker att alla som anställer fibertekniker ska ha certifiering som krav för att säkra rätt utförda jobb och därmed hållbara och framtidssäkrade nät. Det blir även mest ekonomiskt på lång sikt.

Hans val att stanna på ElTel byggde mycket på bolagets goda rykte i branschen, att få arbeta med många olika kunder och möjligheten till kompetensutveckling som ges.

– ElTel är ett av de bästa bolagen i branschen och har ett otroligt stort kvalitetsfokus. Man kan direkt se om en tekniker från ElTel har varit på ett jobb. Vi arbetar med många olika kunder och ges hela tiden möjligheten till vidare- och kompetensutveckling. Det innebär att jag som människa klarar mer, känner mig tryggare och kan ta på mig fler jobb. Jag fastnar inte i en titel utan utvecklas kontinuerligt och bygger på mina kunskaper medan jag arbetar.

Just att lära sig nya saker är något som driver honom i arbetet och framöver ser han fram emot att bredda sina kunskaper inom fiberteknik.

– Jag brinner för att hänga med i teknikens utveckling och variationen som jag har i arbetet gör att varje dag är en ny utmaning. Självständigheten jag har betyder också mycket, att kunna styra jobben själv och känna frihet under ansvar. Jag ser fram emot att fortsätta jobba med det jag gör, det är så kul och utvecklande, avslutar Bawar.